Detstvo. Vo svete. Moje univerzity: 2. zv. Séria: 1.-4. zv - Gorkij, Maksim: 1868-1936 (Zlatý fond svetovej literatúry, 1986)
Detstvo: Málokto poznal tak zblízka a na vlastnej koži život chudoby v cárskom Rusku ako on. Gorkij sa narodil v Nižnom Novgorode. Jeho otec, stolár, zomrel, keď mal syn štyri roky. Chlapec s matkou sa presťahovali k starému otcovi Kaširinovi, majiteľovi farbiarskej dielne. To bolo prostredie, ktoré budúceho spisovateľa veľmi ovplyvnilo. v osobe starého otca a jeho synov, matkiných bratov, spoznával stelesnenú hrabivosť, lakomstvo,život podriadený peniazom a majetku. Tento zážitok bol taký hlboký, že sa k nemu vracia a overuje si ho po celý život, preto tak často zobrazuje postavy odľúdštené túžbou po majetku a peniazoch...