Fyzika pre každého (Fizika dľa vesch) - Landau, Lev Davidovič: 1908-1968; Kitajgorodskij, Aleksandr Isaakovič: 1914-1985; Chrapan, Ján ml.: 1936-; Brodeková, Mária; Danišová, Eva (Alfa Bratislava, 1972)
Hlavným cieľom knihy je vzbudiť záujem čitateľa o zákony prírody, resp. prehĺbiť si znalosti z fyziky. Pre nový a svieži výklad je kniha vhodná pre najširší okruh čitateľov. Výklad je spresnený karikatúrnymi obrázkami.
Obsah: Predhovor. Základné predstavy. Zákony pohybu. Pohyb z "nerozumného" hľadiska. Zákony zachovania. Kmity. Pohyb tuhých telies. Príťažlivosť. Tlak. Stavebné časti sveta. Stavba látok. Teplota. Stavy látok. Roztoky. Trenie. Zvuk. Energia okolo nás. Odporúčaná literatúra.
Keywords: prírodné vedy; fyzika; kmitanie; príťažlivosť; tlak; teplota; trenie; zvuk; energia; Chrapan, Ján ml. (slovenský fyzik. * 21.09.1936 Košice, Slovensko -); karikatúrné obrázky; príručky fyziky