A poznali iba kameň: Cesta geografa s československou vedeckou expedíciou Moravského múzea do Austrálie : (...a znali jen kámen) - Brinke, Josef: 1934-2001 (Svetom., 1976)
...A poznali iba kameň - cestopisná kniha Josefa Brinkeho, jedného z nemnohých československých geografov - cestovateľov, čo sa so svojimi objavnými poznatkami a skúsenosťami vedia zdôveriť nielen odbornej obci, ale aj na úrovni pútavej reportáže. Do Austrálie sa vydal ako vedúci československej expedície Moravského múzea. S náročnými geografickými, etnografickými aj antropologickými úlohami.. Spolu s osemčlennou výpravou prekonal austrálsky kontinent z juhu na sever, zo Sydney do Darwinu a pristavil sa všade, kde bolo čo vidieť, obdivovať, poznávať, a neraz z pečaťou prvenstva.