A poznali iba kameň: Cesta geografa s československou vedeckou expedíciou Moravského múzea do Austrálie (...a znali jen kámen) - Brinke, Josef: 1934-2001; Šufliarsky, Ján: prekl; Hrabovský, Tibor; Schwarzová, Apolónia (Bratislava Obzor, 1976)
...A poznali iba kameň - cestopisná kniha Josefa Brinkeho, jedného z nemnohých československých geografov - cestovateľov, čo sa so svojimi objavnými poznatkami a skúsenosťami vedia zdôveriť nielen odbornej obci, ale aj na úrovni pútavej reportáže. Do Austrálie sa vydal ako vedúci československej expedície Moravského múzea. S náročnými geografickými, etnografickými aj antropologickými úlohami.. Spolu s osemčlennou výpravou prekonal austrálsky kontinent z juhu na sever, zo Sydney do Darwinu a pristavil sa všade, kde bolo čo vidieť, obdivovať, poznávať, a neraz z pečaťou prvenstva.
Jej hlavným cieľom bol pred viac ako štyridsiatimi rokmi výskum domorodé populácie v najsevernejšom cípe Austrálie, v Arnhemskej krajine, konkrétne kmeňa Rembaranků.
Z obsahu: Za ľuďmi z doby kamennej alebo ako sa rodí expedícia. Austrália po jedenástich rokoch. Na tropickom severe. S lovcom krokodílov na Elizabeth River. Na skok do Singapuru. Krížom cez kontinent. Na území Rembarankov. Ostrov v buši...
Keywords: cestopisy; reportáže cestopisné; cestopisné reportáže; expedície vedecké; vedecké expedície; objavné cesty; zemepis; Austrália; geografia; príroda a človek; Austrália; publikácie populárno-náučné