Milenci na celý život. Stávka na lásku - Suchl, Jan: 1928- (Československý spisovatel, 1988)
Ako vyplýva už zo samotných názvov, zaoberajú sa obe komorne ladenej novely večnú tematikou lásky. Lásky v duchu vysnívané, vybojovanej, životom naplnené, ohrozené a sklamané. Lásky, ktorá sa dokáže preniesť cez tie najhoršie prekážky a byť človeku oporou v krušných chvíľach, rovnako ako ho dovedie nečakane, zo zálohy zasiahnuť svoju zradou, a to aj v okamihoch úspechu a radosti, kedy by sa toho nazdal najmenej.