Mark Twain : (Mark Twain) - Staviňski, Julian (Postavy a osudy, 1982)
Životopisný román o americkom spisovateľovi dobrodružnej literatúry. Autor opisuje aj jeho tvorbu, inšpiračné zdroje, takže je aj akýmsi pohľadom na úsek dejín v Spojených štátoch, no hlavnú pozornosť zameriava na jeho osobný pohnutý život...