Mark Twain (Mark Twain) - Staviňski, Julian; Drug, Štefan: 1931-; Vančo, Vladimír; 1835-1910 Nadubinský, Michal: 1935-2004; Twain, Mark: 1835-1910 (Bratislava Obzor, 1982)
Životopisný román o americkom spisovateľovi dobrodružnej literatúry. Autor opisuje aj jeho tvorbu, inšpiračné zdroje, takže je aj akýmsi pohľadom na úsek dejín v Spojených štátoch, no hlavnú pozornosť zameriava na jeho osobný pohnutý život...
Ilustr. na front. a predsádkach. Slovník mien a termínov. Kalendárium 209 zázn. lit. o knihách v jaz. angl., nem., franc. a maď.
Keywords: biografické romány; životopisné romány; osobnosti literárne; spisovatelia americkí; životné príbehy; politické romány; historické romány; 19. stor; dejiny americké; próza; poľská literatúra - texty; Spojené štáty americké; Spojené štáty americké; Twain, Mark, vlastným menom Samuel Langhorne Clemens (bol americký spisovateľ, satirik a humorista. Preslávil sa najmä knihami Dobrodružstvá Toma Sawyera a Dobrodružstvá Huckleberyho Finna. Svojho času patril medzi najpopulárnejšie americké celebrity. William Faulkner ho označil za prvého skutočného amerického spisovateľa. * 30.11.1835 Florida, Missouri, USA - 21.04.1910 Redding, Connecticut, USA); Drug, Štefan (slovenský literárny vedec, 29.11.1931 Chrenová, Slovensko -); Nadubinský, Michal (slovenský spisovateľ, editor a prekladateľ. * 16.03.1935 Stanča, Slovensko - 08.11.2004 Bratislava, Slovensko)