Cesty k moru : (Les chemins de la mer) - Mauriac, Francois Charles: 1885-1970 (Retro, 1988)
Pani Costadotová, jedna z hlavných postáv, je schopná pokaziž deťom život, v domnení, že im ho zabezpečuje, len aby ostala verná tradícií, pravidlám hry, ktoré diktuje štrnganie mincí. Opačného názoru je mladosť, jej predstavitelia plní vysnívaných ideálov, mravnej čistoty a pocitu slobody, ktorí sa chcú vymaniť z osídiel zosnovaných ich predchodcami. Dochádza k stretnutiu. Ani sám Mauriac sa neprikláňa jednoznačne na niektorú stranu, nedáva jednoznačnú odpoveď. Nevie ju dať, alebo chce k nej dôjsť s čitateľom?