Cesty k moru (Les chemins de la mer) - Mauriac, Francois Charles: 1885-1970; Dudáš, Vladimír; Mojík, Ivan: 1928-2007; Krížik, Ján: 1932-; Humajová, Daniela: 1955- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1988)
Pani Costadotová, jedna z hlavných postáv, je schopná pokaziž deťom život, v domnení, že im ho zabezpečuje, len aby ostala verná tradícií, pravidlám hry, ktoré diktuje štrnganie mincí. Opačného názoru je mladosť, jej predstavitelia plní vysnívaných ideálov, mravnej čistoty a pocitu slobody, ktorí sa chcú vymaniť z osídiel zosnovaných ich predchodcami. Dochádza k stretnutiu. Ani sám Mauriac sa neprikláňa jednoznačne na niektorú stranu, nedáva jednoznačnú odpoveď. Nevie ju dať, alebo chce k nej dôjsť s čitateľom?
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; psychologické romány; rodinné prostredie; próza; francúzska literatúra - texty; Mauriac, Francois Charles (bol významný francúzsky spisovateľ, románopisec, dramatik, kritik, novinár, básnik. Nobelova cena za literatúru v roku 1952. * 11.10.1885 Bordeau, Francúzsko - 01.09.1970 Paríž, Francúzsko); Krížik, Ján (slovenský fotograf, typograf. * 24.08.1943 Modra, Slovensko -); Grečner, Dušan (slovenský akademický maliar, výtvarník, grafik, ilustrátor, autor poštových známok, žiak Albína Brunovského. * 21.08.1944 Skalica, Slovensko -); Mojík, Ivan (slovenský básnik - nadrealista, prekladateľ. Nar. 02.11.1928 Turzovka, Slovensko - 18.04.2007 Bratislava, Slovensko)