Beránek : (Ľ Agneau) - Mauriac, Francois Charles: 1885-1970 (Vyšehrad, 1978)
Téma knihy je rovnaké ako u iných Mauriacových diel: osamotený a úzkostný pocit jedinca vo svete poklesnutých hodnôt, pokrytectvo, sebectvo a sterilné konvencie. Zo stretu tohto sveta a sveta mravnej čistoty, lásky a obetavosti, ktorého symbolom je v Baránkovi mladý Xavier, dochádza k dráme, ktorá nakoniec vrcholí v tragédiu.