Beránek (Ľ Agneau) - Mauriac, Francois Charles: 1885-1970; Formanová, Eva; Dyrynk, Martin; Dyrynk, Martin; Voříšková, Marie: 1907- (Vyšehrad Praha, 1978)
Téma knihy je rovnaké ako u iných Mauriacových diel: osamotený a úzkostný pocit jedinca vo svete poklesnutých hodnôt, pokrytectvo, sebectvo a sterilné konvencie. Zo stretu tohto sveta a sveta mravnej čistoty, lásky a obetavosti, ktorého symbolom je v Baránkovi mladý Xavier, dochádza k dráme, ktorá nakoniec vrcholí v tragédiu.
Keywords: Mauriac, Francois Charles (bol významný francúzsky spisovateľ, románopisec, dramatik, kritik, novinár, básnik. Nobelova cena za literatúru v roku 1952. * 11.10.1885 Bordeau, Francúzsko - 01.09.1970 Paríž, Francúzsko); novely autorské; spoločenské novely; psychologické novely; próza; francúzska literatúra - texty; Voříšková, Marie, pseudonym: Marie Šindelářová (česká spisovateľka, autorka romantických románov, často užívajúci exotických prostredia a dobrodružných príbehov. 1931 sa stala redaktorkou časopisov pre ženy, za okupácie žila ako voľná autorka. * 15.09.1907 Vrané nad Vltavou, Česko -)