ABC statiky - Černý, Ladislav; Vranka, Anton: 1936-; Sychra, Metod; Mlsna, Bohumil (Slovenské vydavateľstvo technickej literatúry Bratislava, 1967)
ABC statiky: knižka je určená nižším kádrom a administratívnych pracovníkov v stavebníctve, ... žiakom na SVŠ ako pomôcka pri štud. mechaniky preberanej vo fyzike, žiakom priem. škôl staveb. ako aj poslucháčom diaľkového štúdia na stavebných fakúlt vysokých škôl.
V knižke sú jednoduchým spôsobom vysvetlené základné úlohy statického riešenia a dimenzovania stavebných konštrukcií...
Z obsahu: Úvod. Zaťaženie stavebných konštrukcií. Počítanie so silami. Moment sily. Ťažisko plošných obrazov. Podmienky rovnováhy sústavy síl pôsobiacich v jednej rovine. Podopretie telies. Nosníky. Výpočet reakcií v podperách nosníkov. Vnútorné sily v stavebných konštrukciách...
Keywords: stavebníctvo; stavebné konštrukcie; statika; fyzika; mechanika; zbierky úloh; vyriešené úlohy; učivo vysokoškolské; Vranka, Anton (slovenský inžinier architekt, vysokoškolský pedagóg na Katedre teórie a dejín architektúry, kreslenia a modelovania, neskôr Katedra výtvarných disciplín FA STU. * 03.05.1936 v Slatine n/bebravou, okres Topoľčany, Slovensko -)