Sága Vikingov : (The Viking Saga) - Brent, Peter: 1931-1984 (Máj, 1982)
Mnohí ich porovnávali s hrôzou rozbesnených živlov, nič nešetriacich, nemilosrdných, až krutých, ďalší z nich bezmála urobili symbol hrdinstva. Kým pre jedných boli Vikingovia smelými a odvážnymi dobyvateľmi, pre druhých boli krutými votrelcami, prišelcami ničiacimi a devastujúcimi všetko, čo pred nimi dobytá a obsadená krajina dosiaľ uchránila a rozmnožovala ako dedičstvo otcov. Prínos Vikingov pre kultúrne dejiny severnej a severozápadnej Európy zostal veľký a trvalý. Kniha Petra Brenta úspešne skĺbila všetky literárne, historické, archeologické i umelecko-historické hľadiská v jednoliaty celok.