Sága Vikingov (The Viking Saga) - Brent, Peter: 1931-1984; Krupa, Viktor: 1936-; Novotný, Bohuslav: 1921-1996; Blažo, Pavol: 1943-; Horváthová, Marica (Bratislava Smena, 1982)
Mnohí ich porovnávali s hrôzou rozbesnených živlov, nič nešetriacich, nemilosrdných, až krutých, ďalší z nich bezmála urobili symbol hrdinstva. Kým pre jedných boli Vikingovia smelými a odvážnymi dobyvateľmi, pre druhých boli krutými votrelcami, prišelcami ničiacimi a devastujúcimi všetko, čo pred nimi dobytá a obsadená krajina dosiaľ uchránila a rozmnožovala ako dedičstvo otcov. Prínos Vikingov pre kultúrne dejiny severnej a severozápadnej Európy zostal veľký a trvalý. Kniha Petra Brenta úspešne skĺbila všetky literárne, historické, archeologické i umelecko-historické hľadiská v jednoliaty celok.
Ilustr. na front. a predsádkach. Spoluvydavateľ Mladá fronta, Naše vojsko a Lidové nakladatelství, Praha.
Keywords: dejiny európske; báje; mýty; legendy; Vikingovia; sága Vikingov; historické príbehy; próza; anglická literatúra - texty; Európa - severná; Európa - severná; Európa - severozápadná; Európa - severozápadná; Krupa, Viktor (slovenský jazykovedec, orientalista, autor literatúry faktu, prekladateľ. * 23.12.1936 Nové Mesto nad Váhom, Slovensko -); faktografická literatúra; Novotný, Bohuslav (bol český-slovenský profesor archeológie. * 03.10.1921 v Polabci, Česko - 31.10.1996 v Bratislave, Slovensko); Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -); Južná Amerika