Trilogie: Dětství. Do světa. Moje university - Gorkij, Maksim: 1868-1936 (Boje, 1974)
Autobiografická trilógia, v ktorej Gorkij s faktami svojho osôb. života podáva súčas. charakteristiku celej epochy (2. pol. 19. stor.): na jednej strane rast priem. kapitálu a na druhej strane zbedačeniu drobného remeselníckeho meštianstva. "Detstvo" líči život v rodine despotického dedo, každodenné hádky, kruté výprask spory o peniaze, pokrytecké pánbíčkářství (jedinou svetlou postavou je babička Akulina, v ktorej G. stelesnil všetko kladné, čo sa uchovalo v ľudu podútlakem a vykorisťovaním). V kn. "Do sveta" líči G. dobu svojich 10-16 rokov: učenie v obuvnícke. sklepe, službu na parníku ako umývač riadu, a statování v divadle. Spoznáva bližšie charakt. rysy mestách. života, a odpovede na obec. protikladyhledá v čítaní. Konečného. východiskom javí sa mu cesta do Kazane a univerzít. vzdelanie. - Tretia kn. je čo do ľudských typov a dobových smerov a nálad najbohatší. "Moje univerzity" je titulom ironickým. Namiesto univerzít. štúdia študuje G.život Bosák, a to priamo v ich strede. Z ich života vyťažil veľa ma