Trilogie: Dětství. Do světa. Moje university - Gorkij, Maksim: 1868-1936; Fromková, Jarmila: 1922-; Petrmichl, Jan: 1921-1964; Kadlec, Jaroslav: 1928-1975; Frýbort, Zděnek: 1931-2013 (Praha Mladá fronta, 1974)
Autobiografická trilógia, v ktorej Gorkij s faktami svojho osôb. života podáva súčas. charakteristiku celej epochy (2. pol. 19. stor.): na jednej strane rast priem. kapitálu a na druhej strane zbedačeniu drobného remeselníckeho meštianstva. "Detstvo" líči život v rodine despotického dedo, každodenné hádky, kruté výprask spory o peniaze, pokrytecké pánbíčkářství (jedinou svetlou postavou je babička Akulina, v ktorej G. stelesnil všetko kladné, čo sa uchovalo v ľudu podútlakem a vykorisťovaním). V kn. "Do sveta" líči G. dobu svojich 10-16 rokov: učenie v obuvnícke. sklepe, službu na parníku ako umývač riadu, a statování v divadle. Spoznáva bližšie charakt. rysy mestách. života, a odpovede na obec. protikladyhledá v čítaní. Konečného. východiskom javí sa mu cesta do Kazane a univerzít. vzdelanie. - Tretia kn. je čo do ľudských typov a dobových smerov a nálad najbohatší. "Moje univerzity" je titulom ironickým. Namiesto univerzít. štúdia študuje G.život Bosák, a to priamo v ich strede. Z ich života vyťažil veľa ma
teriálu pre svoje neskoršie práce. Celé dielo, hoci líči toľko vrchu, krutosti, hlúposti a klamstvá, nesie ráz bojovný, vyslovuje vieru v život a v človeka.
Keywords: Gorkij, Maksim, vl. menom Aleksey Maksimovich Peshkov (ruský, sovietsky spisovateľ, zakladateľ socialistického realizmu literárnej metódy a politický aktivista, 28.03.[ OS 16.03.] 1868 Nižnij Novgorod, ruská Ríša - 18.06.1936 Gorka Leninskiye, Moskovská oblasť, Rus SFSR, ZSSR); romány autorské; autobiografické romány; životopisné romány; historické romány; 19. stor; spoločenské romány; sociálne romány; próza; ruská literatúra - texty; Frýbort, Zděnek (český redaktor a prekladateľ. Usporiadal niekoľko knižných výborov poézie a prózy. Ako prekladateľ prekladal z taliančiny, francúzštiny, okrajovo zo španielčiny, angličtiny a latinčiny. Ťažiskom jeho prekladateľskej činnosti boli ale predovšetkým preklady náročných diel talianskej prózy. * 20.07.1931 Česko - 04.04.2013 Praha, Česko); Kadlec, Jaroslav (bol český výtvarný umelec, kresliar, grafik a ilustrátor. Po roku 1945 sa s rodičmi vrátil do vlasti a usadili sa v Novom Jičíne. Krátko pôsobil ako výtvarník v ostravskom divadle. * 04.05.1928 Kruševac, Srbsko - 1975 Česko)