Moje univerzity: Detstvo. Vo svete : (Sobranije sočinenij v tridcati tomach, tom 13) - Gorkij, Maksim: 1868-1936 (Vrcholné diela svetovej socialistickej literatúry, 1978)
Autorova trilógia Detstvo, Vo svete, Moje univerzity patrí ku klenotom svetovej autobiografickej literatúry a aj v autorovej rozsiahlej tvorbe zaujíma osobitné miesto. Trilógia je jednou s tých vzácnych kníh, ktoré v nás zanechajú popri poznaní zobrazovaného života i hlboký citový zážitok. Ťažko povedať čo prevažuje: či drastický obraz života ruských remeselníkov z konca minulého storočia, napodiv plastický, i keď projektovaný cez nevinné očká malého Ľošku, či čaro ruského folklóru alebo poézia dobroty, stelesnená v nezabudnuteľnej starej mame.