Moje univerzity: Detstvo. Vo svete (Sobranije sočinenij v tridcati tomach, tom 13) - Gorkij, Maksim: 1868-1936; Ferenčík, Ján: 1923-1989; Lesňáková, Soňa; Bačík, Emil: 1929-1999; Dúbravová, Ružena (Bratislava Pravda, 1978)
Autorova trilógia Detstvo, Vo svete, Moje univerzity patrí ku klenotom svetovej autobiografickej literatúry a aj v autorovej rozsiahlej tvorbe zaujíma osobitné miesto. Trilógia je jednou s tých vzácnych kníh, ktoré v nás zanechajú popri poznaní zobrazovaného života i hlboký citový zážitok. Ťažko povedať čo prevažuje: či drastický obraz života ruských remeselníkov z konca minulého storočia, napodiv plastický, i keď projektovaný cez nevinné očká malého Ľošku, či čaro ruského folklóru alebo poézia dobroty, stelesnená v nezabudnuteľnej starej mame.
Doslov: Most do budúcnosti (Soňa Lesňáková). Členská knižnica Pravda. Ilustr. na front. a predsádkach. Detstvo, Vo svete - 1. vyd., Moje univerzity - 6. preprac. vyd.
Keywords: romány autorské; autobiografické romány; životopisné romány; historické romány; spoločenské romány; Rusko; osobnosti literárne; spisovatelia ruskí; próza; ruská literatúra - texty; Rusko; Gorkij, Maksim, vl. menom Aleksey Maksimovich Peshkov (ruský, sovietsky spisovateľ, zakladateľ socialistického realizmu literárnej metódy a politický aktivista, 28.03.[ OS 16.03.] 1868 Nižnij Novgorod, ruská Ríša - 18.06.1936 Gorka Leninskiye, Moskovská oblasť, Rus SFSR, ZSSR); Ferenčík, Ján (slovenský prekladateaľ. Organizátor prekladateľskej činnosti na Slovensku, spoluzakladateľ pracovnej skupiny pre teóriu, kritiku a dejiny prekladu pri Ústredí slovenských prekladateľov. * 01.11.1923 Socovce, Slovensko - 19.01.1989 Bratislava, Slovensko); Bačík, Emil (slovenský akademický maliar, grafik. Nar. 04.05.1929 Piešťany, Slovensko - 1999 Bratislava, Slovensko)