Nežiadúci : (The Unwanted) - Barnard, Christiaan Neethling: 1922-2001; Stander, Siegfried: 1935- (Smena, 1981)
Christiaana Barnarda pozná verejnosť ako výborného chirurga, ktorý urobil prvú úspešnú transplantáciu srdca, a ako bojovníka proti rasovej diskriminácii v JAR. Boj o záchranu ľudského života a boj o ľudské podmienky pre ľudský život - to sú hlavné témy tohto románu, ktorý napísal spolu s úspešným novinárom a spisovateľom Siegriedom Standerom. Dalo sa očakávať, že slávny lekár napíše román z lekárskeho prostredia. Čo chcel svojím románom Barnard povedať, to vložil so Siegfriedom Standerom presvedčivo a umelecky účinne do konania románových postáv. Hoci nás autori hneď na začiatku upozorňujú, že udalosti aj hlavné postavy sú vymyslené, ani celkom neskúsený čitateľ nemôže nezbadať, že v románe je veľa autobiografických prvkov. Iste má pravdu recenzent New York Book-Review, keď napísal: "Je to román, do ktorého autor vložil celé svoje srdce. Bude ho čítať celý svet." A skutočne, odkedy vyšiel, podnikol víťaznú cestu okolo sveta.