Nežiadúci (The Unwanted) - Barnard, Christiaan Neethling: 1922-2001; Stander, Siegfried: 1935-; Janák, Dušan: 1940-; Davidson, Apollon: 1929-; Bočkay, Milan: 1946-; 1946- Horváthová, Marica (Bratislava Smena, 1981)
Christiaana Barnarda pozná verejnosť ako výborného chirurga, ktorý urobil prvú úspešnú transplantáciu srdca, a ako bojovníka proti rasovej diskriminácii v JAR. Boj o záchranu ľudského života a boj o ľudské podmienky pre ľudský život - to sú hlavné témy tohto románu, ktorý napísal spolu s úspešným novinárom a spisovateľom Siegriedom Standerom. Dalo sa očakávať, že slávny lekár napíše román z lekárskeho prostredia. Čo chcel svojím románom Barnard povedať, to vložil so Siegfriedom Standerom presvedčivo a umelecky účinne do konania románových postáv. Hoci nás autori hneď na začiatku upozorňujú, že udalosti aj hlavné postavy sú vymyslené, ani celkom neskúsený čitateľ nemôže nezbadať, že v románe je veľa autobiografických prvkov. Iste má pravdu recenzent New York Book-Review, keď napísal: "Je to román, do ktorého autor vložil celé svoje srdce. Bude ho čítať celý svet." A skutočne, odkedy vyšiel, podnikol víťaznú cestu okolo sveta.
Doslov: Chirurg ako autor (Apollon Davidson). Ilustr. na front. Mimo edície.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; sociálne romány; profesijné romány; lekárske prostredie; medicínske prostredie; prvá úspešná transplantácia srdca 1967; transplantácia srdca; srdce; kardiochirurgia; autobiografické romány; životopisné romány; osobnosti lekárske; lekári juhoafrickí; r. 1967; skutočné príbehy; próza; Barnard, Christiaan, celým menom Christiaan Barnard Neethling (bol juhoafrický kardiochirurg, srdcový chirurg, ktorý v roku 1967 uskutočnil prvú transplantáciu srdca. Tá však nebola úspešná, pacient po nej žil iba 18 dní. V roku 1968 uskutočnil prvú úspešnú transplantáciu srdca. * 08.10.1922 Beaufort West, Cape Province, Juhoafrická Únia - 02.09.2001 Paphos, Cyprus); juhoafrická literatúra - texty; Stander, Siegfried (juhoafrický novinár, spisovateľ románov z lekárskeho prostredia. Tiež písal literatúru faktu a knihy preložené z afrikánčiny do angličtiny. * 1935 Juhoafrická republika -); Janák, Dušan (slovenský prekladateľ z angličtiny. * 1940 Slovensko -); Davidson, Apollon (ruský historik špecializujúci sa na africkú literatúru. Je členom Ruskej akadémie vied. * 1929 v Sibíri, v malej dedinke v tajge, Ermakovia, Rusko -); Bočkay, Milan (slovenský výtvarník, maliar, profesor. Vo svojich prácach autor skúma, využívajúc techniku trompe-l'oeil, hranice medzi ilúziou a realitou. Tento starý maliarsky trik však primárne nevyužíva na pomýlenie diváka, dovoľuje mu rozohrať interpretačnú mnohoznačnosť ilúzií. Zároveň vedie k výskumu média, k výskumu maľby a jej postavenia v druhej polovici 20. storočia. * 17.06.1946 v Krušovciach, Slovensko -)