Ragtime : (Ragtime) - Doctorow, Edgar Lawrence: 1931- (Členská knižnica Pravda, 1981)
Píše sa rok 1902 a k brehom Spojených štátov pláva loď za loďou plná prisťahovalcov. Chudoba Európy zaplavuje New York. Medzi touto pestrofarebnou masou je aj rodina pouličného všeumelca, ktorý sa živí vystrihovaním papierových siluet. Amerika vrie, kypí neuveriteľným bohatstvom a na uliciach jej miest zomierajú ľudia hladom. Je to doba, v ktorej sa ešte možno stať z kamelota milionárom, doba vrcholiacej módy ragtimu presláveného černošskými hudobníkmi.