Povesti o slovenských liečivých prameňoch a kúpeľoch - Válek, Igor: 1967- (Matica slovenská, 2015)
Do povesťovej mapy Slovenska pribudol ďalší unikátny kamienok a či skôr pramienok, ba presnejšie celý gejzír nádherných príbehov o vodách liečivých prameňov a kúpeľov. Dozviete sa, čo v Bardejovských kúpeľoch rozveselilo užialenú cisárovnú Sisi, odkiaľ sa v Bojniciach nabrali skamenené dukáty, kam sa podelo zlato zo slaného prameňa v Číži, ako rímsky veliteľ objavil liečivú silu jazierka v Dudinciach. Ale aj to, prečo išiel Ľudovít Štúr do kúpeľov Ondrašová, ako Hviezdoslav našiel na Slanej vode Hájnikovu ženu a Pavol Dobšinský živú vodu a mnoho ďalších dávnych príbehov a zaujímavostí.