Láska v Amsterdame : (Love in Amsterdam) - Freeling, Nicolas: 1927-2003 (Retro, 1983)
Nicolas Freeling patrí k najznámejším a najčítanejším autorom detektívnej literatúry. Láska v Amsterdame, jeho prvý román, do istej miery determinuje jeho tvorbu. Dialógy, prostredie aj dej vzbudzujú v čitateľovi dojem, že je bezprostredným pozorovateľom udalostí. Hlavným hrdinom je holandský detektív Van der Valk, ľudská a netradičná postava. Hádanky, ktoré mu predkladá život, ho pritáhujú a autor presne opisuje jeho myšlienkové pochody. Tento prístup prispieva k presvedčivosti Freelingovej tvorby, výrazne realistickej, pokiaľ ide o charaktery a opis prostredia. Takto dielo nielenže poskytuje zábavu, ale dáva mu možnosť nazrieť do holandského spôsobu života a zoznámiť sa s veľkomestským Amsterdamom.