Poviedky o láske - Gorkij, Maksim: 1868-1936 (Knižnica mladého čitateľa, 1962)
Láska ruskej ženy je mocná a nekonečná ako samá ruská krajina. Tak ako zádumčivosť stepi, nežný šum brezových hájov, širokánsky tok riek vtelili do vzrušujúcich ľudových piesní, tak skrášlili i cit ruského človeka. A Gorkij vedel tomuto človeku pozrieť až na dno jeho duše, tak aj ruskej žene - úprimnej a vrúcnej, priamej a citlivej, všestranne krásnej. O ruskom človeku sa hovorí, že má širokú dušu, ruská žena má k tomu ešte hlboké a statočné srdce.