Poviedky o láske - Gorkij, Maksim: 1868-1936; Hlinická, Jarmila; Koyš, Pavel: 1932-1993; Sirotiak, Dezider; Slušný, Ľudo (Bratislava Smena, 1962)
Láska ruskej ženy je mocná a nekonečná ako samá ruská krajina. Tak ako zádumčivosť stepi, nežný šum brezových hájov, širokánsky tok riek vtelili do vzrušujúcich ľudových piesní, tak skrášlili i cit ruského človeka. A Gorkij vedel tomuto človeku pozrieť až na dno jeho duše, tak aj ruskej žene - úprimnej a vrúcnej, priamej a citlivej, všestranne krásnej. O ruskom človeku sa hovorí, že má širokú dušu, ruská žena má k tomu ešte hlboké a statočné srdce.
Obsah: O maličkej víle a mladom pastierovi. Starena Izergiľ. Raz v jeseni. Chán a jeho syn. Žena s modrými očami. Na pltiach. Niekoľko pokazených chvíľ. Poštár. Román. Stretnutie. Boles. Dvadsaťšesť a jedna. List. Šťastie. Šesták. O prvej láske. O neopätovanej láske. Dora.Verše prebásnil Pavel Koyš.
Keywords: poviedky autorské; spoločenské poviedky; realistické poviedky; poviedky o láske; próza; ruská literatúra - texty; Gogoľ, Nikolaj Vasilievič (bol ruský romantický spisovateľ a básnik ukrajinského pôvodu, hlavný predstaviteľ ruského kritického realizmu. * 01.04.1809 Soročincy, Ukrajina - 04.03.1852 Moskva, Rusko); Koyš, Pavel (bol slovenský básnik, čéfredaktor v časopise Mladá tvorba a Smena, politik. * 08.01.1932 Ladce, okres Ilava, Slovensko - 22.07.1993 Bratislava, Slovensko)