Vo svete 3: Druhá časť autobiografickej trilógie : (Sobranije sošinenij v tridcati tomach, tom 13) - Gorkij, Maksim: 1868-1936 (Spisy Maxima Gorkého, 1961)
Počiatky literárne kariéry (do roku 1905) - Na jar roku 1891 sa opäť vydal na cestu po Rusku, precestoval celé južné Rusko, Donský stepi, Ukrajinu, Besarábiu, Krym a cez Kaukaz došiel do Tbilisi, kde sa na necelý rok usadil. Tu pracoval v železničných dielňach a v septembri 1892 v tbiliskom liste Kaukaz uverejnil svoju prvú poviedku Makar Čudra. Koncom roku 1892 sa vrátil do Nižného Novgorodu, od roku 1895 žil v Samare, kde pod pseudonymom Jegudijil Chlamida prispieval do Samarskej Gazety, v ktorej redakcii sa zoznámil s Jekaterinou Volžinou, s ktorou sa o rok neskôr ( 1896 ) oženil. Neskôr žili v odlúčení a M. Gorkij žil s herečkou Máriou Fjodorovnou Andrejev...