Vo svete 3: Druhá časť autobiografickej trilógie (Sobranije sošinenij v tridcati tomach, tom 13) - Gorkij, Maksim: 1868-1936; Rochová, Helena: 1921-2002; Dvořáková-Žiaranová, Ružena: 1930- (Bratislava Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, 1961)
Počiatky literárne kariéry (do roku 1905) - Na jar roku 1891 sa opäť vydal na cestu po Rusku, precestoval celé južné Rusko, Donský stepi, Ukrajinu, Besarábiu, Krym a cez Kaukaz došiel do Tbilisi, kde sa na necelý rok usadil. Tu pracoval v železničných dielňach a v septembri 1892 v tbiliskom liste Kaukaz uverejnil svoju prvú poviedku Makar Čudra. Koncom roku 1892 sa vrátil do Nižného Novgorodu, od roku 1895 žil v Samare, kde pod pseudonymom Jegudijil Chlamida prispieval do Samarskej Gazety, v ktorej redakcii sa zoznámil s Jekaterinou Volžinou, s ktorou sa o rok neskôr ( 1896 ) oženil. Neskôr žili v odlúčení a M. Gorkij žil s herečkou Máriou Fjodorovnou Andrejev...
Bibliografická poznámka. Vysvetlivky.
Keywords: Gorkij, Maksim, vl. menom Aleksey Maksimovich Peshkov (ruský, sovietsky spisovateľ, zakladateľ socialistického realizmu literárnej metódy a politický aktivista, 28.03.[ OS 16.03.] 1868 Nižnij Novgorod, ruská Ríša - 18.06.1936 Gorka Leninskiye, Moskovská oblasť, Rus SFSR, ZSSR); Dvořáková-Žiaranová, Ružena (slovenská prekladateľka z ruštiny, ukrajinčiny a francúzštiny. * 27.04.1930 Iľanovo, dnes Liptovský Mikuláš, Slovensko -); romány autorské; autobiografické romány; životopisné romány; osobnosti literárne; spisovatelia ruskí; autobiografická trilogie; próza; ruská literatúra - texty; Rochová, Helena (slovenská redaktorka. * 14.08.1921 Slovensko - 24.09.2002 Slovensko)