Psí hlas - Tomeček, Jaromír: 1906-1997 (Edice 13, 1979)
"...Má vyprávění, milí čtenáři, nejsou vlastně povídky. Ba ani črty. Jsou to zážitky, jejichž formování se zúčastnila promovaná bioložka Blanka Štěpánková, autorka knihy Ohně pod Pálavou. První část knihy obsahuje prózy, jež dosud knižně nevyšly, druhá část se jednotlivými prózami objevila v mých předchozích sbírkách. Vyprávěl jsem je nejen vám, nýbrž i sobě. Listoval jsem v knize života, zastavoval se na jejich stránkách a nejednou jsem se neubránil dojetí - chvíle trávené ve společnosti srstnátých kamarádů patří k nejkrásnějším. Ale i pro ně jsem je psal, pro tyto čtvernožce, a nemyslete si, že by mi nerozuměli, kdybych jim předčítal. Upírali by na mne své pronikavé a chápavé zraky a velice přesně by vycítili, co je obsaženo v hlase, který k nim promlouvá."