Citara svätých: Antológia zo slovenských prameňov cirkevných a duchovných piesní 16.-18. storočia - Vráblová, Timotea: 1968-; Hrapka, Tibor: 1941-2014; Toma, Top; Silván, Ján: 1493-1573; Láni, Eliáš: 1570-1618; Lauček, Martin: 1732-1802; Pilárik, Štefan st.: 1615-1693 (Kalligram Bratislava, 2014)
Po prvýkrát má náš čitateľ možnosť zoznámiť sa s výberom cirkevnej a duchovnej poézie 16. ľ 18. storočia z protestantského okruhu v takej rozsiahlej podobe, ako ho predstavuje antológia. Editorka zozbierala známy i menej známy materiál z rukopisných i tlačených prameňov i starších edícií. Predstavuje čitateľovi pestrú paletu autorov i žánrov. Výber ponúka čitateľovi nevšedný zážitok. Veď aj s odstupom času sú otázky ľudského vnútra v dramatickom oblúku od momentu k večnosti rovnako pálčivé a aktuálne.
Z obsahu: Duchovné a cirkevné piesne. Ján Silván z najstarších známy slovenský skladateľ. Slovenské cirkevné piesne pred Trnovským. Predkancionálová tvorba z rôznych premeňov. Klenoty barokovej zbožnosti. Piesne útechy pri osobných zlyhaniach. Autorské spevníky. Kajúce žalmy. Komentár a vysvetlivky. Profily autorov. Pieseň vo vinici (Timotea Vráblová).
Keywords: antológie cirkevných piesní; piesne cirkevné; piesne duchovné; kresťanská poézia; kresťanská spiritualita; protestantská cirkev; protestantizmus; kresťanstvo a kultúra; kultúra a kresťanstvo; duchovná zborová hudba, piesne, hymny; náboženstvo reflexívne a rozjímavé; básnici slovenskí; 16.-18. stor; spevníky autorské; výber z diela; Vráblová, Timotea (slovenská vedecká pracovníčka Ústavu slovenskej literatúry SAV. Zaoberá sa slovenskou literárnou kultúrou 17.-18. storočia. Od roku 1999 sa venuje projektom tvorivého čítania zameraných na deti. * 1968 Slovensko -); Silván, Ján (bol najvýznamnejší slovenský renesančný básnik, hudobník, kazateľ, konšel. Ján Silván je najstarší slovenský duchovný lyrik, charakterizovaný aj ako nostalgický lyrik, a prvý slovenský literárny autor, ktorý sa rozhodol pre aktuálne básnické spracovanie ucelenej časti žaltára. * 1493 Trnava, Slovensko - 14.02.1573 Domažlice, Česko); Láni, Eliáš (bol slovenský básnik, náboženský spisovateľ a cirkevný hodnostár. * 1570 Slovenské Pravno, Slovensko - 05.11.1618 Bytča, Slovensko); Lauček, Martin (bol slovenský evanjelický kňaz, prekladateľ a náboženský spisovateľ, otec poetky Rebeky Leškovej, zberateľky ľudovej poézie Zuzany Šafárikovej, a starý otec slovenského spisovateľa, zberateľa a prekladateľa Imricha Laučeka. * 12.05.1732 Martin, Slovensko - 09.02.1802 Skalica, Slovensko); zborníky náboženské; Pilárik, Štefan st. (bol slovenským významným reprezentantom slovenskej barokovej poézie a memoárovej spisby, prekladateľ cirkevných textov z nemčiny. Zásluhou jeho diela sa dostala Senica prvý raz do umeleckej literatúry. * 1615 Očová, Slovensko - 08.02.1693 Neusalz, Nemecko); Hrapka, Tibor (slovenský grafik, typograf, fotograf. * 1941 Slovensko - 2014 Slovensko)