Život Konštantína Cyrila a Život Metoda: Podľa staroslovienskeho textu a iných prekladov - Vragaš, Štefan: 1929-; Cipár, Miroslav: 1935-; Rábek, František; Vasiľ, Cyril; Novacká, Mária: 1951-; Smolíková, Gabriela; Metod, sv.: asi 815-885; Konštantín Filozof - sv. Cyril: 827-869 (Katolícke noviny, 2013)
Nové vydanie vzácnych historických životopisov svätých Cyrila a Metoda v spracovaní kňaza a jazykovedca Štefana Vragaša. Oba životopisy vznikli pravdepodobne ešte za Metodovho života v 9. storočí. Autorstvo Života Konštantína sa pripisuje Klementovi Ochridskému, Život Metoda napísal zrejme Gorazd. Životopisy prerozprávané do súčasnej slovenčiny vychádzajú v novom vydaní pri príležitosti Roka svätých Cyrila a Metoda. Publikáciu ilustroval a graficky upravil uznávaný slovenský výtvarník Miroslav Cipár.