Lesné domčeky: A iné rozprávky - nerozprávky : (Rasskazy i skazki) - Bianki, Vitalij Valentinovič: 1894-1959 (Mladé letá, 1989)
Hrdinami knižky sú zvieratá, ktoré sú obdarované ľudskou rečou, a tak sa môžu medzi sebou rozprávať. Napr. v rozprávke Lesné domčeky sa stretávame s lastovičkou, ktorá hľadá cestu domov a spoznáva rôzne typy hniezd, čím sa čitateľ dozvie množstvo informácií o rozličných vtákoch a ich hniezdach. V rozprávke Dobrodružstvá Mravčeka sa Mravček ponáhľa prísť do mraveniska do západu slnka. Má však málo času a na ceste sa stretáva s viacerými prekážkami, ktoré úspešne zdoláva. Dieťa si určite dobre zapamätá húsenicu ľ zememeračku, i chrobáka, i plošticu ľ vodomeračku, všetkých, ktorí pomáhali Mravčekovi dostať sa domov...