Lesné domčeky: A iné rozprávky - nerozprávky (Rasskazy i skazki) - Bianki, Vitalij Valentinovič: 1894-1959; Babjak, Dušan; Baricová, Gusta; Ďuríčková, Mária: 1919-2004 1919-; Ferková, Hana: 1927-2005; Gašparová, Eleonóra: 1925-2010; Lesná, Marta: 1931-; Príbusová, Margita: 1919-1997; Raimanová, Jela: 1925-2000; Šoltýsová, Nadežda; Uváček, Félix: 1930-; Cesnak, Jozef: 1936- (Bratislava Mladé letá, 1989)
Hrdinami knižky sú zvieratá, ktoré sú obdarované ľudskou rečou, a tak sa môžu medzi sebou rozprávať. Napr. v rozprávke Lesné domčeky sa stretávame s lastovičkou, ktorá hľadá cestu domov a spoznáva rôzne typy hniezd, čím sa čitateľ dozvie množstvo informácií o rozličných vtákoch a ich hniezdach. V rozprávke Dobrodružstvá Mravčeka sa Mravček ponáhľa prísť do mraveniska do západu slnka. Má však málo času a na ceste sa stretáva s viacerými prekážkami, ktoré úspešne zdoláva. Dieťa si určite dobre zapamätá húsenicu ľ zememeračku, i chrobáka, i plošticu ľ vodomeračku, všetkých, ktorí pomáhali Mravčekovi dostať sa domov...
Z obsahu: Prvá poľovačka. Lišiak a myška. Kto má lepší zobák. Kto čím spieva? Sova. Mravčekove dobrodružstvá. Ako prekábátil lišiak ježa. Kukučka. Zajac, tetrov, medveď a dedo Mráz...
Mimo edície. Pre čitateľov od 7 rokov.
Keywords: rozprávky autorské; rozprávky o zvieratách; rozprávky ruské; próza; ruská literatúra - texty; pre čitateĺov od 7 rokov; Bianki, Vitalij Valentinovič (bol ruský autor prírodopisných kníh pre deti, z ktorých najznámejšie sú Lesné noviny. Napísal cez 120 kníh poviedok, rozprávok príbehov a článkov. * 11.02.1894 Rusko - 10.16.1959 Rusko); Uváček, Félix (slovenský prekladateľ z ruštiny a poľštiny, redaktor. * 1930 v Katloviciach, Slovensko -); Cesnak, Jozef (slovenský maliar a ilustrátor, 6.2.1936 Bacúch -); Ferková, Hana, rodným menom Strýčková (bola slovenská spisovateľka, prekladateľka, editorka, redaktorka vydavateľstva Mladé letá. Manžel Vladimír Ferko (1925-2002). * 13.12.1927 Košúty, okres Galanta, Slovensko - 30.09.2005 Bratislava, Slovensko)