Fešák a blondýnka: Dva detektivní příběhy - Přibský, Vladimír: 1932- (Smaragd, 1981)
V prvej detektívke stíhajú pracovníci Bezpečnosti páchateľa mnohonásobného podvodu a nedokončenej vraždy. Pred poštou v malom meste študuje harmonogram predávania peňažných zásielok ku všetkému odhodlaný mladý muž. V druhom príbehu začína svoju sériu machinácii s ukradnutými občianskymi preukazmi a pečiatkou odborov prefíkaný podvodník. A potom celá skupina príležitostných zlodejov nachádza Veľkého šéfa, ktorý organizuje odvážnu akciu vylúpenia obchodného domu, pri ktorom majú byť zákazníci a personál šokovaní tak, aby si ani nevšimli zmiznutie tri štvrte milióna korún. Autor komponuje svoje detektívky v dvoch rovinách. Od začiatku stoja proti sebe tí, pre ktorých je zákon hrozbou a provokujúcou prekážkou obohatenia, a proti ním zohraní tím pracovníkov Bezpečnosti aj spolupracujúcich občanov, zastupujúcich rovinu prirodzeného právneho cítenia.