Motýľ : (Papillon) - Charriere, Henri: 1906-1973 (Slovenský spisovateľ, 1972)
Kniha bývalého galejníka z Francúzskej Guayany Henriho Charriera sa rozchytala vo Francúzsku týždeň po vyjdení, z krátky čas sa ocitla na prvom mieste v rebríčku svetových bestsellerov a v priebehu necelého roka vyšla v deviatich vydaniach. Tento parížsky dobrodruh, v podsvetí prezývaný Motýľ, bol roku 1931 ako dvadsaťpäťročný odsúdený za nespáchanú vraždu na doživotie a celých trinásť rokov prežije v pekle galejí. Jediné, čo mu pomáha udržať sa v dobrej psychickej a fyzickej kondícii, je nesmierna túžba dostať sa na slobodu, pričom ho neodradí nič, ani kruté, neľudské tresty, ktoré nasledujú po každom neúspešnom úteku. Podarí sa mu to až v roku 1944 a svoj nový domov nájde vo Venezuele, kde sa ako počestný občan opäť zaradí do normálnej ľudskej spoločnosti.