Nežiadúci (The Unwanted) - Barnard, Christiaan Neethling: 1922-2001; Stander, Siegfried: 1935-; Janák, Dušan: 1940-; Rosmány, Karol: 1937-; Neman, Miroslav (Bratislava Smena, 1986)
Christiaana Barnarda pozná verejnosť ako výborného chirurga, ktorý urobil prvú úspešnú transplantáciu srdca, a ako bojovníka proti rasovej diskriminácii v JAR. Boj o záchranu ľudského života a boj o ľudské podmienky pre ľudský život - to sú hlavné témy tohto románu, ktorý napísal spolu s úspešným novinárom a spisovateľom Siegriedom Standerom. Dalo sa očakávať, že slávny lekár napíše román z lekárskeho prostredia. Čo chcel svojím románom Barnard povedať, to vložil so Siegfriedom Standerom presvedčivo a umelecky účinne do konania románových postáv. Hoci nás autori hneď na začiatku upozorňujú, že udalosti aj hlavné postavy sú vymyslené, ani celkom neskúsený čitateľ nemôže nezbadať, že v románe je veľa autobiografických prvkov.
Mimo edície.
Keywords: Barnard, Christiaan, celým menom Christiaan Barnard Neethling (bol juhoafrický kardiochirurg, srdcový chirurg, ktorý v roku 1967 uskutočnil prvú transplantáciu srdca. Tá však nebola úspešná, pacient po nej žil iba 18 dní. V roku 1968 uskutočnil prvú úspešnú transplantáciu srdca. * 08.10.1922 Beaufort West, Cape Province, Juhoafrická Únia - 02.09.2001 Paphos, Cyprus); Stander, Siegfried (juhoafrický novinár, spisovateľ románov z lekárskeho prostredia. Tiež písal literatúru faktu a knihy preložené z afrikánčiny do angličtiny. * 1935 Juhoafrická republika -); Rosmány, Karol (slovenský výtvarník, grafik, dizajnér, typograf. * 24.11.1937 Bratislava, Slovensko -); romány autorské; spoločenské romány; sociálne romány; profesijné romány; lekárske prostredie; medecínske prostredie; prvá úspešná transplantácia srdca 1967; transplantácia srdca; r. 1967; srdce; kardiochirurgia; autobiografické romány; životopisné romány; osobnosti lekárske; lekári juhoamerickí; skutočné príbehy; próza; juhoamerická literatúra - texty