Obdivuhodné putovanie Marca Pola: Zo života šľachetného a presláveného Benátčana, ktorý obohatil Európu o poznanie cudzieho obdivuhodného sveta : (Die seltsamen Reisen des Marco Polo) - Meinck, Willi: 1914-1993 (Stopy, 1984)
Zo života šľachetného a presláveného Benátčana, ktorý obohatil Európu o poznanie cudzieho, obdivuhodného sveta. Určite ste už počuli o Marcovi Polovi, slávnom cestovateľovi a kupcovi z Benátok. Jeho cesta do Číny bola v trinástom storočí nevídaným a veľmi ťažkým podujatím spojeným s množstvom nebezpečenstiev. Bolo treba prekonať obrovské vzdialenosti, moria i púšte, vyhnúť sa nástrahám utajených nepriateľov. V Číne, na dvore veľchána Kublaja, sa Polovci proti svojej vôli zdržali sedemnásť rokov. Od roku 1275 do roku 1292. Mladučký Marco dospel v muža a svojou múdrosťou si získal veľchánovu úctu a priazeň, no zároveň i závisť a nepriateľstvo neprajníkov. A tak popri poznávaní exotickej a pre Európu v tých časoch úplne neznámej Číny musel sa Marco zorientovať v intrigách na veľchánovom dvore a hájiť spravodlivosť aj so zbraňou v ruke. Vďaka jeho zápiskom z tejto cesty dozvedela sa vtedajšia Európa mnoho zaujímavých vecí o Ázii.