Stupne : (Gesammelte Schriften, I., II., III., V. Band) - Hesse, Hermann: 1877-1962 (Knižnica Nobelových cien, 1974)
Hermann Hesse patrí medzi velikánov nielen nemeckej, ale aj svetovej literatúry. Jeho dielo vzniklo vo veľkom časovom rozpätí, uzavieralo postupne do seba ideový svet európskeho človeka z konca storočia, z obdobia medzivojnového i dvoch svetových vojen a zachytilo ešte aj obdobie po porážke fašizmu. Na pozadí týchto zložitých spoločenských faktov sa ťažko a bolestne, ale zato oslobodzujúco formuje myšlienkový a názorový svet jeho hrdinov. Všetky Hesseho diela sú poznačené autobiografickými črtami, spája ich teda istá nadliterárna kontinuita a sú neopakovateľnými a charakteristickými stupňami hesseovského myšlienkového sveta.