Česť a sláva 2 : (Slawa i chwala) - Iwaszkiewicz, Jaroslaw: 1894-1980 (Vavrín, 1980)
Román Česť a sláva, na ktorom autor pracoval dlhé roky, prirodzene, aj s prestávkami, je autorovým najvýznamnejším dielom. Opisuje v ňom osudy poľských ľudí na časovom priestore rokov 1914-1945. Dej sa začína na Ukrajine, románopiscovi blízkej, alebo sa tam v Kalniku narodil. Historické udalosti tvoria pozadie mnohorakých tragédií niekoľkých rodín - od magnátskej rodiny Biliňských, cez karieristu Spychalu až po robotnícku rodinu Wiewiórskych. Jednou z ústredných postáv románu je hudobný skladateľ Edgar Szyller , okolo ktorého autor rozvinul vlastné názory na problémy umenia a vzťahu umelca ku skutočnosti, k spoločnosti.