Buddenbrookovci: Úpadok rodiny : (Buddenbrooks: Verfall einer familie) - Mann, Thomas: 1875-1955 (Knižnica Nobelových cien, 1970)
Román zobrazuje osudy 4 generácií veľkoburžoáznej rodiny v Lubecku, ktorá postupne upadá, ekonomicky, morálne i duševne. Zakladateľom rodinného podniku je Ján Buddenbrook. Jeho syn Ján úspešne pokračoval v rozvoji firmy. Má synov Tomáša a Kristiána a dcéry Antóniu a Kláru. Ťažiskom románu sú osudy Jánovych detí. Stále prosperujúci podnik preberá syn Tomáš, ale tvrdá konkurencia, finančné neúspechy, špekulácie a nie celkom vydarené manželstvo spôsobia Tomášovu smrť. Brat Kristián je chorľavý, pohodlný, lenivý človek, chýba mu usilovnosť, žije bohémskym životom. Sestra Antónia mala 2 nevydarené manželstvá, muži ktorí si ju brali pre veno a spoločenské postavenie. Postupne majetok rodiny Buddenbrookovcov upadá a po smrti senátora Tomáša jeho žena Gerda predáva firmu aj dom. Ich syn Hanno ochorie na týfus a ako 15-ročný zomiera-osledný potomok, zaniká rodina Buddenbrookovcov.