Jozef a jeho bratia 1: Príbehy Jakubove. Mladý Jozef : (Joseph und seine Brüder) - Mann, Thomas: 1875-1955 (Vavrín, 1977)
Mannova tetralógia o Jozefovi a jeho bratoch rozvádza románovou formou biblický príbeh z 1. knihy Mojžišovej. Tento obľúbený námet rozrástol sa autorovi na veľdielo, v ktorom jeho tvorca skĺbil deje a príbehy Jozefových predkov, pribral motívy zo starej legendárnej literatúry židovskej i z ústneho podania, pospájal biblický mýtus s mýtmi babylonskými a fenickými, gréckymi a egyptskými, takže v románovej podobe predkladá čitateľovi veľmi pútavo a napínavo celý vývoj sústavy náboženských a kultúrnych dejín Prednej Ázie a Egypta.