Voss : (Voss) - White, Patrick: 1912-1990 (Vavrín, 1977)
Voss - je to román veľkej epickej sily o bádateľovi vizionárovi, námetovo vychádzajúci z histórie prieskumu austrálskeho kontinentu. Whitea inšpiroval k jeho napísaniu skutočný príbeh nemeckého bádateľa Ludwiga Leichhardta, ktorý sa r. 1848 bez stopy stratil vo vnútrozemí pri pokuse po prvýkrát prejsť naprieč kontinentom. Hoci tragické okolnosti tejto výpravy dodnes nie sú objasnené. Whiteovi vôbec nešlo o historicky vernú rekonštrukciu ani o historický román. Leichhardt mu poslúžil len ako východisko pre vlastnú fikciu a literárnu štylizáciu.