Voss (Voss) - White, Patrick: 1912-1990; Tvarožek, Eduard Vladimír: 1920-1999; Olexa, Jozef: 1929-; Gális, Jozef: 1939-; Hanáková, Gabriela; Leichhardt, Ludwig: 1813-1848 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1977)
Voss - je to román veľkej epickej sily o bádateľovi vizionárovi, námetovo vychádzajúci z histórie prieskumu austrálskeho kontinentu. Whitea inšpiroval k jeho napísaniu skutočný príbeh nemeckého bádateľa Ludwiga Leichhardta, ktorý sa r. 1848 bez stopy stratil vo vnútrozemí pri pokuse po prvýkrát prejsť naprieč kontinentom. Hoci tragické okolnosti tejto výpravy dodnes nie sú objasnené. Whiteovi vôbec nešlo o historicky vernú rekonštrukciu ani o historický román. Leichhardt mu poslúžil len ako východisko pre vlastnú fikciu a literárnu štylizáciu.
Doslov: Patrick White. Život a dielo (Jozef Olex).
Keywords: romány autorské; historické romány; 19. stor; príbehy bádateľské; bádateľské príbehy; skutočné príbehy; autobiografické romány; próza; austrálska literatúra - texty; Austrália; Austrália; Nobelová cena za literatúru; White, Patrick (bol austrálsky spisovateľ, básnik a dramatik anglického pôvodu, nositeľ Nobelovej cena za literatúru za rok 1973. * 28.05.1912 Londýn, Anglicko - 30.09.1990 Sydney, Austrália); Olexa, Jozef (slovenský vysokoškolský pedagóg, anglista, prekladateľ z angličtiny. * 1929 Slovensko -); Gális, Jozef (slovenský maliar, typograf, knižný ilustrátor, grafik. * 18.03.1939 Krušovice, okres Rakovník, Česko -); Leichhardt, Ludwig, celým menom Friedrich Wilhelm Ludwig Leichhard (bol pruský cestovateľ a prírodovedec , najslávnejší pre jeho skúmanie severnej a centrálnej Austrálii. * 23.10.1813 Nemecko - c. 1848 Austrália)