Premožiteľ neviditeľných dravcov: Louis Pasteur. Človek štyri razy nesmrteľný a raz večný (Přemožitel neviditelných dravců) - Gel, František: 1901-1972; Rampáková, Ľudmila: 1922-2003; Jukl, Antonín: 1922-1998; Cebecauerová, Mária; Pasteur, Louis: 1822-1895 (Bratislava Mladé letá, 1962)
Dnes vieme, že keby nebolo Pasteurových objavov, milióny ľudí by mreli na mor, choleru, besnotu a iné nebezpečné choroby. Dnešná lekárska veda stojí a buduje na princípoch, ktoré objavil Pasteur. O histórii jeho objavov, ale aj o živote, úspechoch i neúspechoch sa dozviete v životopise, ktorý napísal český spisovateľ František Gel.
Autorovo poďakovanie. Poznámky. Menný register. Pre čitateľov od 13 rokov.
Keywords: prírodné vedy; biológia; mikrobiológia; imunológia; biografie; životopisy; osobnosti lekárske; Gel, František, vlastným menom František Feigel, sa narodil v židovskej rodine (bol český novinár, rozhlasový spravodajca, prednášal teóriu novinárstvo na UK v Prahe, spisovateľ literatúry faktu a prekladateľ. * 18.09.1901 Mesto Albrechtice, okres Bruntál, Česko - 17.10.1972 Praha, Česko); lekári francúzski; biológovia francúzski; chemici francúzski; život a dielo; anthrax choroba; besnota; Pasteur, Louis (bol francúzsky chemik, biológ a lekár. Zakladateľ mikrobiológie, lekárskej imunológie a stereochémie, objaviteľ vakcín proti antraxu a besnote, jeden z najvýznačnejších vedcov 19. storočia. Manželka Marie Pasteur (1849-1895). * 27.12.1822 Dole, Francúzsko - 28.09.1895 Marnes-la-Coquette, Francúzsko); objavenie vakcíny; Rampáková, Ľudmila (slovenská literárna kritička a historička, prekladateľka. * 11.03.1922 Párnica, Slovensko - 08.01.2003 Bratislava, Slovensko); próza; česká literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov; Jukl, Antonín (bol český grafik, typograf, ilustrátor. * 26.02.1922 Dolné Mesto, Česko - 12.02.1998 Dolné Mesto, Česko)