Lujza a Lotka : (Das doppelte Lottchen) - Kästner, Erich: 1899-1974 (Klub mladých čitateľov, 1973)
Dej knihy rozpráva príbeh dvoch jedenásťročných dievčat, ktoré sú dvojčatá a každá vyrastala s jedným rodičom. Prvýkrát sa stretli náhodou v letnom tábore. Líšili sa od seba iba povahou a účesmi. Jedna bola miernejšia a nosila vlasy do vrkočov. Druhá bola divokejšia a nosila vlasy rozpustené. Postupným pátraním zistili, že sú dvojčatá. Rodičia sa totiž po rozvode dohodli, že každý si vezme jedno dievčatko. Cez prázdniny sa obe skamarátili a naučili sa, ako sa ktorá chová a oblieka. Pri odchode z tábora sa každá rozbehla za rodičom, s ktorým predtým nežila. Rodičia to dlho nepoznali. Až sa raz mamička dozvedela pravdu. Pracovala v redakcii a jedného dňa sa jej náhodou do ruky dostala fotka z letného tábora. Na fotke boli dve rovnaké dievčatá. Po návrate z práce jej túto zámenu potvrdila jej dcéra a povedala jej, že druhá dcéra, ktorá býva u otecka, je vážne chorá. Obe sa preto ihneď rozbehli za chorou. Rodičia sa do seba znova zamilovali, a ostali všetci spolu.