Španielska literatúra - Bělič, Oldřich: 1920-2002 (Malá moderní encyklopedie, 1968)
Literatúra Španielska zahŕňa literárne diela, vzniknutá na území Španielska. Býva delená podľa jazykov, v ktorých sú písaná, na kastílskou literatúru (napísanú v kastílčine ), katalánsku literatúru (v katalánčine ), baskickú literatúru (v baskickom ) a Galície literatúru (v galícijčine ). Na území Španielska vznikala tiež literárne diela v ďalších jazykoch; komunita sefardských Židov používala v literárnej tvorbe hebrejčinu a ladino , klérus a arabská komunita tvorili tiež literárne diela v arabčine a latinčine . Z hľadiska počtu aj hodnoty literárnych diel je z týchto jazykových odvetví najvýznamnejšie kastílska literatúra.