Poľana: Sopečné srdce Slovenska - Urban, Peter: 1962- (Vrch a jeho ľudia, 2015)
Mnohorozmerná pútavá kronika našej najvyššej sopky, charakteristickej dominanty stredného Slovenska, opisuje vznik polianskeho stratovulkánu a jeho modelovanie majstrovskými nástrojmi prírody, pozoruhodné lesy a pralesy, klenoty z ríše rastlín a živočíchov...