Poľana: Sopečné srdce Slovenska - Urban, Peter: 1962-; Križo, Milan: 1928-; kolektív prispievateľov; kolektív autorov; Krause, Roman; Krause, Roman (Vydavateľstvo Matice slovenskej Martin, 2015)
Mnohorozmerná pútavá kronika našej najvyššej sopky, charakteristickej dominanty stredného Slovenska, opisuje vznik polianskeho stratovulkánu a jeho modelovanie majstrovskými nástrojmi prírody, pozoruhodné lesy a pralesy, klenoty z ríše rastlín a živočíchov...
Z obsahu: Predhovor (Milan Križo). Poľana - slovenská mať. Príroda. Vodopády (Bystrô, Spády). Výhľad cárovnej hory - podpolianske výhľady a scenérie. Dolinky Poľany. Pozoruhodné rastlinstvo, unikátne lesy a pralesy. Živočíšstvo (Medveď - šelma obávaná i uctievaná. Operený symbol lazov - strakoš kolesár).
Ľudia: Stopami predkov. Folklór a tradície. Detvianska fujara. Šikovné ruky podpolianských remeselníkov (Detvianske vyrezávané kríže. Drevo a jeho spracovanie). Nech to para tlačí - podpolianske úzkokoľajky. Medené a železné bane i nenásytné huty. Unikátne lazy. Turistika.
Na Poľane sa rodila slovenská ekológia. Poľovníctvo na Poľane. Ospievali Poľanu. Poľanu si nosia v srdciach. Epilóg. Poďakovanie. Literatúra (výber). Bibliografia s. 196-199. Vydanie tohto diela podporili: EUprojekty, s.r.o., Zvolenská Slatina a Mesto Hriňová.
Keywords: Poľana - vrch (Slovensko); Poľana - chránená krajinná oblasť (Slovensko); Podpoľanie - oblasť (Slovensko); Slovensko; prírodné vedy; vlastiveda; prírodné zaujímavosti; turistické zaujímavosti; sopky; štíty; Poľana a ľudia; folklór a tradície; chránená krajinná oblasť - Poľana; Poľana - vrch (Slovensko); Poľana - chránená krajinná oblasť (Slovensko); Podpoľanie - oblasť (Slovensko); Slovensko; Urban, Peter (slovenský ochranca prírody, spisovateľ. Od r. 2007 prednáša na Fakulte prírodných vied UMB v Banskej Bystrici. Venuje sa najmä výskumu a ochrane vybraných druhov a skupín živočíchov. Publikoval desiatky štúdií, vedeckých a odborných prác i popularizujúcich článkov doma a v zahraničí. * 1962 Brezno, Slovensko -); Križo, Milan (slovenský vysokoškolský učiteľ, lesný inžinier, spevák ľudových piesní, rodák z podpolianskej obce Hrochoť. * 10.08.1928 Hrochoť, Slovensko -); regionálna geografia; regionálne zbierky