Reťazec skazy: Osud ľudstva je dávno spečatený (Slutet pa kedjan) - Olsson, Fredrik T.: 1969-; Obertová, Jana; Lukáč, Martin: 1989-; Šebeková, Martina (Ikar Bratislava, 2014)
Do štokholmskej nemocnice privezú po pokuse o samovraždu päťdesiatpäťročného kryptológa Williama Sandberga. O pár hodín ho z nemocničného lôžka unesú neznámi muži, členovia tajnej organizácie. Vedec sa preberie až na zámku kdesi v Európe.
Podľa záhadného spolku je totiž osud ľudstva vpísaný do nášho genetického kódu a William ho má rozlúštiť. Novinárka Christina odmieta akceptovať zmiznutie svojho exmanžela. Švédska polícia neverí, že ide o viac než len bežný únos osoby. Christina preto rozbehne pátranie na vlastnú päsť. Postupne sa dostáva bližšie k pravde ľ a zároveň k hrôzostrašnému zisteniu. William tuší, čo má organizácia za lubom, no ukáže sa, že pravda je oveľa hrozivejšia. So svojou spoluzajatkyňou, sumerologičkou Janine, sa horúčkovito usiluje vyriešiť záhadnú správu. Čas však hrá proti nim.
Keywords: romány autorské; detektívne romány; thrillery; lekárske prostredie; próza; švédska literatúra - texty; Olsson, Fredrik T. (švédsky spisovateľ, režisér, sólový komik a herec. * 01.11.1969 v Göteborgu, Švédsko -)