Koniec kankánu: Jediné, čo politikov nezaujíma, je minulosť a budúcnosť - Piško, Rasťo: 1962-; Tóth, Štefan: 1974-; Křižka, Emil: 1973-; Žáryová, Lucia (Ikar Bratislava, 2014)
Koniec kankánu zastihol hrdinov tohto príbehu na Slovensku roku 1998. Kabaret dejín im vymedzil priestor a nasadil masky, pod ktorými sa skrývajú živí ľudia. Majú svoje sny, túžby, lásky, dokonca aj morálne zásady, ktoré sa pokúšajú naplniť. Pravidlá novej spoločnosti sú však nemilosrdné. Vyžadujú zásadné kompromisy, rozbíjajú vzťahy, korumpujú a krivia charaktery. Nastáva boj o holú existenciu ľ i ten vnútorný o vlastnú integritu. Koniec kankánu je voľným pokračovaním románov Hačava a Bohémska kolonáda, v ktorých sa autor snaží zachytiť osudy ľudí vo víre meniacej sa spoločnosti. Vystavuje ich absurdným, groteskným, často krutým skúškam, a pritom zdôrazňuje všeobecne platnú životnú skúsenosť: Doba sa mení, človek zostáva nemenný.
Koniec kankánu je voľným pokračovaním románov Hačava a Bohémska kolonáda.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; zmena spoločnosti; r. 1998; próza; slovenská literatúra - texty; Piško, Rasťo (slovenský humorista, herec, moderátor a imitátor. Jeho humoristická obľúbenosť bola založená na štylizovaní sa do robotníckej priamočiarosti, jednoduchosti a do antipozície voči ľudskosť skresľujúcej intelektuálnej pretvárky. * 07.04.1962 Martin, Slovensko -); Křižka, Emil (český maliar, výtvarník, grafik. Je majiteľom Výtvarného a grafického štúdia nesúci jeho meno. V roku 2006 natočil krátky amatérsky film "Inšpirácia", ktorý bol ocenený Českým levíkom. * 25.07.1973 ve Valašském Meziříčí, Česko -)