Večná Ambra (Forever Amber) - Winsor, Kathleen: 1919-2003; Ursínyiová, Zora; Končeková-Veselá, Ľuba: 1942-; Karol II.: 1630-1685 (Bratislava Remedium, 1991)
Jeden z najslávnejších príbehov pôvabnej obyčajnej dievčiny, ktorá z najnižšej sociálnej vrstvy závratne vystúpi na spoločenskom rebríčku až medzi dvornú elitu a stane sa favoritkou samotného kráľa Karola II. V románe zo sedemnásteho storočia rozvinula autorka podivuhodne strhujúci dej. Do veľkej politiky, závažných spoločenských konfliktov a osudových udalostí, akými sú vojna s Holandskom, požiar Londýna i morová epidémia, vstupujú nespočetné dramatické udalosti osobné a ľudské. Autorka má pritom pohľad uprený do zákulisia mocných, kam bežný smrteľník nevidí...
Voľné pokračovanie od autorky Susanna, Lady: Večná Ambra 2. a 3. diel.
Keywords: romány autorské; historické romány; 17. stor; spoločenské romány; Winsor, Kathleen (americká autorka, najviac známa pre román Forever Amber. *16.10.1919 v Olivia, Minnesota, USA - 26.05.2003 v New Yorku, USA); Karol II. (bol kráľ Anglicka, Škótska a Írska z dynastie Stuartovcov (1660 ľ 1685 de facto, aj keď de iure od roku 1649). * 29.05.1630 Londýn, Anglicko - 06.02.1685 Londýn, Anglicko); dobrodružné romány; kolonizácia; rodinné prostredie; romány o láske; próza; americká literatúra - texty; Končeková-Veselá, Ľuba (slovenská ilustrátorka, maliarka. * 19.07.1942 Bratislava, Slovensko -)